lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogaliki jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jakiś czas temu robiłam rogaliki trzy składnikowe ze śmietaną. Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz lecz tym razem zrobiłam z jogurtem.

Rogaliki jogurtowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rogaliki jogurtowe

Składniki :

Dodatkowo:

  • jajo
  • galaretka cytrynowa
  • dżem marakuja ( sama robiłam)

Sposób przygotowania:

Rogaliki jogurtowe

Wykonanie:

Na stolnice wsypałam przesianą mąkę, dodałam posiekane masło i jogurt naturalny. Składniki zagniotłam i włożyłam do dwóch woreczków i do zamrażalnika do schłodzenia.


Po jakiś 40 minutach wałkowałam ciasto lekko i bez problemu,podsypując mąką gdy za bardzo się kleiło. Wałkowałam kształt kwadratu i kroiłam w prostokątne paski potem jeszcze na pół. Na jednej części kładłam dżem a drogą cześć nożem kroiłam na paseczki i zwijałam.


Położyłam rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowałam je jajem. Posypałam cytrynową galaretką i do pieca. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.Takie rogaliki już nie potrzebują cukru skoro wcześniej zostały posypane galaretką.


Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę do ostudzenia.

Rogaliki jogurtowe
Na stolnice wsypałam przesianą mąkę, dodałam posiekane masło i jogurt naturalny. Składniki zagniotłam i włożyłam do dwóch woreczków i do zamrażalnika do schłodzenia.
Rogaliki jogurtowe
Po jakiś 40 minutach wałkowałam ciasto lekko i bez problemu,podsypując mąką gdy za bardzo się kleiło.Wałkowałam kształt kwadratu i kroiłam w prostokątne paski.
Rogaliki jogurtowe
Na jednej części kładłam dżem a drogą cześć nożem kroiłam na paseczki.
Rogaliki jogurtowe
Zwijałam i lekko skręcałam do środka tworząc rogalika.
Rogaliki jogurtowe
Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę do ostudzenia.