Sposób przygotowania:
Taratuszki - rosyjskie racuchy
Kefir, jajko, sól, masło i cukier rozmąciłam, wlałam spirytus, wsypałam przesianą mąkę z sodą. Zagniotłam ciasto. Ciasto jest dość luźne, lekko klejące. Przykryłam go bawełnianą ściereczką i odstawiłam na 30 minut.
Stolnicę oprószyłam mąką. Wyłożyłam ciasto, dłońmi rozpłaszczyłam na grubość 1cm. Nożem pokroiłam w paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przecięłam, wywinęłam ciasto - jak faworki.
W rondlu rozgrzałam olej (olej wlać na wysokość 2-3cm), wkładałam ciasto po kilka sztuk (taratuszki bardzo rosną), smażyłam na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony).
Po usmażeniu osączyłam na papierowym ręczniku. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!racuchy
Stolnicę oprószyłam mąką. Wyłożyłam ciasto, dłońmi rozpłaszczyłam na grubość 1cm. Nożem pokroiłam w paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przecięłam, wywinęłam ciasto - jak faworki.
W rondlu rozgrzałam olej (olej wlać na wysokość 2-3cm), wkładałam ciasto po kilka sztuk (taratuszki bardzo rosną), smażyłam na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony).
Po usmażeniu osączyłam na papierowym ręczniku. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!racuchy
dorota w
mariwanna
tak, są bardzo puszyste, przez co przypominają pączki albo racuchy, kształt natomiast zawdzięczają faworkom;)