Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kluseczki kładzione z manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czasem bywa tak, że zostaje nam jakaś zupa a dodatku do niej brak, lub zwyczajnie nie mamy ochoty na tradycyjny makaron.

Kluseczki kładzione z manny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluseczki kładzione z manny

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki kładzione z manny
Jajka wbijamy do naczynia dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Gdy jajko jest jednolitej konsystencji dodajemy łyżkę mąki i kurkumę, ponownie mieszamy. Następnie dodajemy po łyżce manny, nie przerywając mieszania aby nam się nie porobiły grudki. Tak zrobione ciasto odstawiamy na 10 min aby dojrzało a składniki dobrze namokły. Po minionym czasie małą łyżeczką kładziemy na gotującą się osoloną wodę kluseczki i bardzo wolno gotujemy. Około 10 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłapujemy łyżką cedzakową i podajemy z rosołem lub inną zupą.
Kluseczki kładzione z manny
Zarobione ciasto odstawiamy na chwilę aby dojrzało.
Kluseczki kładzione z manny
Dotujemy bardzo wolno, około 10 min od wypłynięcia.

Tagi:

jajko jajka