Sposób przygotowania:
Paprykowe kluseczki kładzione na śmietan
W garnku zagotować wodę z solą. Do miski przesiać mąkę. Dodać paprykę i dokładnie wymieszać. Dodać najpierw 2 łyżki śmietany i zacząć wyrabiać ciasto.Potem dodać resztę śmietany i dalej wyrabiać trzepaczką, dodać wodę i dalej mieszać. Konsystencję powinno mieć ciasta jak na racuchy czyli bardzo gęste. Na bok łyżeczki nabierać odrobinę ciasta i kłaść na wodę. Zamieszać. Gdy kluseczki wypłyną gotować jeszcze około 1 minuty. Wyciągać łyżką cedzakową na sito i przelać wodą. Każdą kolejną partię, którą będziemy kłaść na sito przelać wodą. Podawać do zup, sosów lub odsmażyć na patelni z bułeczką (moim zdaniem są delikatniejsze niż te zrobione na jajku).