monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Paprykowe kluseczki kładzione na śmietan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gdy zaczęłam robić kluski okazało się,że brak jajek:) i musiałam się jakoś ratować i to był dobry pomysł:))

Paprykowe kluseczki kładzione na śmietan Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykowe kluseczki kładzione na śmietan

 

 

Sposób przygotowania:

Paprykowe kluseczki kładzione na śmietan
W garnku zagotować wodę z solą. Do miski przesiać mąkę. Dodać paprykę i dokładnie wymieszać. Dodać najpierw 2 łyżki śmietany i zacząć wyrabiać ciasto.Potem dodać resztę śmietany i dalej wyrabiać trzepaczką, dodać wodę i dalej mieszać. Konsystencję powinno mieć ciasta jak na racuchy czyli bardzo gęste. Na bok łyżeczki nabierać odrobinę ciasta i kłaść na wodę. Zamieszać. Gdy kluseczki wypłyną gotować jeszcze około 1 minuty. Wyciągać łyżką cedzakową na sito i przelać wodą. Każdą kolejną partię, którą będziemy kłaść na sito przelać wodą. Podawać do zup, sosów lub odsmażyć na patelni z bułeczką (moim zdaniem są delikatniejsze niż te zrobione na jajku).
Paprykowe kluseczki kładzione na śmietan
Do mąki dodać papryke i najpierw 2 łyżki śmietany
Paprykowe kluseczki kładzione na śmietan
Ciasto powinno być bardzo gęste na kluseczki
Paprykowe kluseczki kładzione na śmietan
Gotować w osolonym wrzątku około 1minuty od wypłynięcia

Tagi:

papryka