WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1150]

Kluseczki leniwe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluseczki zwane też pierogami leniwymi to przysmak zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Można je robić z samego sera lub sera i ziemniaków. U mnie w drugiej wersji.

Kluseczki leniwe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kluseczki leniwe

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki leniwe

ETAP 1:

Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do nich biały ser. Wbić jajko, wsypać mąkę i sól i zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkowo mąką.

Ciasto podzielić na części. Z każdej części uformować długi i cienki wałek, lekko go spłaszczyć i pokroić na kluseczki.

W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia.

Kluski wyciągać łyżką cedzakową na żaroodporny półmisek lub talerz.

Podawać od razu z bułką tartą przesmażoną na masełku z cynamonem i cukrem lub polane śmietaną.

Można też wystudzić i zimne odsmażyć na masełku.

Kluseczki leniwe
Kluseczki leniwe w trakcie gotowania w garnku
Kluseczki leniwe
Kluseczki leniwe po ulepieniu na stolnicy

Tagi:

danie kluski