Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z topinamburemETAP 1

Ziemniaki obieramy. Obrane ścieramy na drobnej tarce do placków ziemniaczanych. Starte ziemniaki odsączamy na gęstym sicie, tak by pozbyć się nadmiaru wody.
ETAP 2

Topinambur obieramy. Tuż po obraniu umieszczamy go w wodzie z octem jabłkowym, by korzonki nie ciemniały.
ETAP 3

Po umyciu ścieramy go na tarce o małych oczkach.
ETAP 4

Odsączone ziemniaki, starty topinambur, pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy umieszczamy w misce. Całość mieszamy, ewentualnie doprawiając jeszcze do smaku.
ETAP 5

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SylaUla
gusia1000