migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kluseczki serowe ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje kluseczki serowe ze szpinakiem to po prostu kluski leniwe wzbogacone o szpinak. W takim wydaniu bardzo dobrze smakują i nabierają lekko zielonej barwy. Podałam je w wersji odgrzewanej-odsmażane na maśle.

Kluseczki serowe ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki serowe ze szpinakiem

kluski

dodatki do podania

Sposób przygotowania:

Kluseczki serowe ze szpinakiem
Przygotować szpinak do klusek. Na patelni rozgrzać masło klarowne. Wrzucić szpinak, nie trzeba go siekać. Smażyć aby odparował całą wodę, do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu a następnie wystudzić.

Potem szpinak zmiksować blenderem lub w rozdrabniaczu. Do szpinaku dodałam jajko, które dodajemy do klusek i trochę sera aby było wygodniej zmiksować szpinak bo jest go niewiele.

Następnie zmiksowany szpinak dodać do sera. Dodać także mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Mąkę pszenną najlepiej dodawać partiami bo nie wiadomo ile zabierze jej ciasto bo twaróg ma różną wilgotność, u mnie wyszło ok 3/4 szklanki.

Ze składników zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na części, podsypać mąką i uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić na kluseczki, u mnie małe o długości ok 3-4 cm.

Gotowe kluseczki gotować partiami w osolonym wrzątku, moje były małe więc gotowałam krótko do wypłynięcia. Kluseczki można podawać od razu polane roztopionym masłem czy też z ulubionym pesto.

U mnie podane w wersji odgrzewanej z dodatkiem liści szpinaku i suszonych pomidorów. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kluski, smażyć aby się przyrumieniły.

Gdy kluski się przyrumienią dodać liście szpinaku oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki. Smażyć jeszcze chwilę aby szpinak zmiękł i zmniejszył swoją objętość.

Nałożyć na talerze i od razu podawać.
Kluseczki serowe ze szpinakiem
Przygotować szpinak do klusek. Na patelni rozgrzać masło klarowne. Wrzucić szpinak, nie trzeba go siekać. Smażyć aby odparował całą wodę, do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu a następnie wystudzić.
Kluseczki serowe ze szpinakiem
Potem szpinak zmiksować blenderem lub w rozdrabniaczu. Do szpinaku dodałam jajko, które dodajemy do klusek i trochę sera aby było wygodniej zmiksować szpinak bo jest go niewiele.
Kluseczki serowe ze szpinakiem
Następnie zmiksowany szpinak dodać do sera. Dodać także mąkę ziemniaczaną i część mąki pszennej. Mąkę pszenną najlepiej dodawać partiami bo nie wiadomo ile zabierze jej ciasto bo twaróg ma różną wilgotność, u mnie wyszło ok 3/4 szklanki.
Kluseczki serowe ze szpinakiem
Następnie ciasto podzielić na części, podsypać mąką i uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić na kluseczki, u mnie małe o długości ok 3-4 cm.

Tagi:

kluski danie