crazyloll@interia.pl

crazyloll@interia.pl

Kucharz
[Przepisów: 10]

kluseczki miodowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podawać na gorąco !świetnie komponuje się z czekoladowymi płatkami

kluseczki miodowe

Składniki:

kluseczki miodowe

 

  • 2 jaja
  • 15 dag cukru
  • 20 dag miodu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 40 dag maki
  • płaska łyżeczka sody spożywczej
  • 4 ziarna ziela nagielskiego
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag wyłuskanych orzechów laskowych lub migadłów bez skórki

Sposób przygotowania:

kluseczki miodowe
Miód rozgrzać. Żółtka ukręcić z cukrem , dodać śmietanę , przyprawę i mąke wymieszaną z sodą. Wszystko połączyć z miodem, dobrze wyemiszać i dodać białka ubite na sztywną pianę . Na wrzącą wodę kłaść łyżką niewielkie kluseczki . Gotować minutę po czym wyjąć łyżkę cedzakową , dobrze odsączyć i zalać wrzącym mlekiem . Posypaćposiekanymi orzechami lub migadałami .Podawać gorące.