Sposób przygotowania:
Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym
Mrożone truskawki przekładamy do garnka i wsypujemy ksylitol, odstawiamy.
Do drugiego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól, olej, zagotowujemy.
W międzyczasie do miski wkładamy jogurt, jajka, ksylitol, sól i mieszamy.
Wsypujemy obie mąki i ponownie mieszamy lub miksujemy do połączenia składników.
Łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez chwilę i przekładamy na cedzak, przykrywamy pokrywką.
Truskawki blendujemy i stawiamy garnek na gaz.
Gotujemy przez 5 minut i wsypujemy chia i zagotowujemy.
Kluski przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.
Do drugiego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól, olej, zagotowujemy.
W międzyczasie do miski wkładamy jogurt, jajka, ksylitol, sól i mieszamy.
Wsypujemy obie mąki i ponownie mieszamy lub miksujemy do połączenia składników.
Łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez chwilę i przekładamy na cedzak, przykrywamy pokrywką.
Truskawki blendujemy i stawiamy garnek na gaz.
Gotujemy przez 5 minut i wsypujemy chia i zagotowujemy.
Kluski przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.
na sos truskawkowy :
25 dag mrożonych truskawek
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka chia