kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1320]

Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i delikatne kluski jogurtowe z sosem na bazie mrożonych truskawek, chia i erytrolu. Polecam na obiad.

Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym

na kluski jogurtowe :

Sposób przygotowania:

Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym
Mrożone truskawki przekładamy do garnka i wsypujemy ksylitol, odstawiamy.

Do drugiego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól, olej, zagotowujemy.

W międzyczasie do miski wkładamy jogurt, jajka, ksylitol, sól i mieszamy.

Wsypujemy obie mąki i ponownie mieszamy lub miksujemy do połączenia składników.

Łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez chwilę i przekładamy na cedzak, przykrywamy pokrywką.

Truskawki blendujemy i stawiamy garnek na gaz.

Gotujemy przez 5 minut i wsypujemy chia i zagotowujemy.

Kluski przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.

na sos truskawkowy :

25 dag mrożonych truskawek
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka chia

Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym
W misce łączymy jogurt z ksylitolem i jajkami.
Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym
Do masy jogutrowej wsypujemy mąki i miksujemy lub mieszamy.
Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym
Ugotowane kluski przekładamy na cedzak i odsączamy.
Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym
Do mrożonych truskawek wsypujemy ksylitol.
Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym
Zblendowanego truskawki gotujemy.