Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kluski z kaszy manny i sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kluseczki z kaszy manny oraz białego sera, idealne na piątkowy obiad. Doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kluski z kaszy manny i sera Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski z kaszy manny i sera

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z kaszy manny i sera
Kasze zalać mlekiem, dobrze wymieszać, odstawić na jakiś czas by napęczniała. Po tym czasie dodać twaróg i razem z kaszą zmiksować blenderem. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.

Masło o temp. pokojowej ubić na pulchną masę, do spulchnionego masła dodawać stopniowo sól oraz kaszę z serem, żółtka a także jogurt lub śmietanę. Chwile jeszcze miksować by powstała jednolita masa. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka i wraz z przesianą mąką dodajemy do przygotowanej masy serowej z kaszką. Delikatnie mieszamy by powstała jednolita masa.

Do większego garnka wlać wodę, lekko ją posolić, gdy woda zacznie się gotować, łyżeczką zanurzaną najpierw w gotującej się wodzie, nabierać do polowy ciasto na kluseczki i zanurzać łyżeczkę z ciastem we wrzątku. Kluseczki gotować kilka minut.

Ugotowane kluseczki wyciągać łyżką cedzakową, przelać zimna wodą.

Do zrumienionej na patelni bułki tartej dodać masło, stopione masłu wymieszać z bułką, polać kluseczki.

Kluseczki można rowniez polać stopionym masełkiem i posypane cukrem.

Smacznego.
Kluski z kaszy manny i sera
Kaszke zalać mlekiem, odstawić by napęczniała.
Kluski z kaszy manny i sera
Twaróg zmiksować z kasza na jednolita masę
Kluski z kaszy manny i sera
Białka dodajemy do przygotowanej wcześniej masy
Kluski z kaszy manny i sera
Gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut