Sposób przygotowania:
Kluski z kaszy manny i sera
Kasze zalać mlekiem, dobrze wymieszać, odstawić na jakiś czas by napęczniała. Po tym czasie dodać twaróg i razem z kaszą zmiksować blenderem. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Masło o temp. pokojowej ubić na pulchną masę, do spulchnionego masła dodawać stopniowo sól oraz kaszę z serem, żółtka a także jogurt lub śmietanę. Chwile jeszcze miksować by powstała jednolita masa. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka i wraz z przesianą mąką dodajemy do przygotowanej masy serowej z kaszką. Delikatnie mieszamy by powstała jednolita masa.
Do większego garnka wlać wodę, lekko ją posolić, gdy woda zacznie się gotować, łyżeczką zanurzaną najpierw w gotującej się wodzie, nabierać do polowy ciasto na kluseczki i zanurzać łyżeczkę z ciastem we wrzątku. Kluseczki gotować kilka minut.
Ugotowane kluseczki wyciągać łyżką cedzakową, przelać zimna wodą.
Do zrumienionej na patelni bułki tartej dodać masło, stopione masłu wymieszać z bułką, polać kluseczki.
Kluseczki można rowniez polać stopionym masełkiem i posypane cukrem.
Smacznego.
Masło o temp. pokojowej ubić na pulchną masę, do spulchnionego masła dodawać stopniowo sól oraz kaszę z serem, żółtka a także jogurt lub śmietanę. Chwile jeszcze miksować by powstała jednolita masa. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka i wraz z przesianą mąką dodajemy do przygotowanej masy serowej z kaszką. Delikatnie mieszamy by powstała jednolita masa.
Do większego garnka wlać wodę, lekko ją posolić, gdy woda zacznie się gotować, łyżeczką zanurzaną najpierw w gotującej się wodzie, nabierać do polowy ciasto na kluseczki i zanurzać łyżeczkę z ciastem we wrzątku. Kluseczki gotować kilka minut.
Ugotowane kluseczki wyciągać łyżką cedzakową, przelać zimna wodą.
Do zrumienionej na patelni bułki tartej dodać masło, stopione masłu wymieszać z bułką, polać kluseczki.
Kluseczki można rowniez polać stopionym masełkiem i posypane cukrem.
Smacznego.