Agata88

Agata88

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Cukinia w sosie jogurtowo-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i jednocześnie smaczne danie z cukinii w sosie. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam!

Cukinia w sosie jogurtowo-pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia w sosie jogurtowo-pomidorowym

Na sos

  • 2 kiełbaski (u mnie biesiadna, ale może być zwyczajna lub śląska itp.)
  • 4 brązowe pieczarki
  • 1 duża cebula
  • 1 cukinia
  • jogurt naturalny (150g)
  • sos pomidorowy (250g)

Sposób przygotowania:

Cukinia w sosie jogurtowo-pomidorowym
Kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki. Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy w plasterki.

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy tam kolejno kiełbasę cukinię i pokrojoną cebulę (w drobną kostkę) oraz pieczarki. Wszystko dusimy aż cukinia zmięknie. Na koniec dodajemy jogurt naturalny oraz sos pomidorowy.

Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Najlepiej danie smakuje na drugi dzień, podajemy na ciepło z ciemnym pieczywem.
Cukinia w sosie jogurtowo-pomidorowym
Kiełbaskę kroimy w miarę cienkie plasterki.
Cukinia w sosie jogurtowo-pomidorowym
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką.
Cukinia w sosie jogurtowo-pomidorowym
Pieczarki kroimy w plasterki oraz cebulę z drobną kostkę.
Cukinia w sosie jogurtowo-pomidorowym
Gdy cukinia zmięknie do garnka wlewamy kolejno jogurt naturalny i sos pomidorowy.