Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowe kluski z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kluski z serem jak u babci. To smak mojego dzieciństwa, kiedy jeździłam na wieś na wakacyjne wojaże babcia zawsze przygotowywała dla całej naszej gromadki pyszne kluski z serem. Do dziś mam sentyment do tego dania.

Domowe kluski z serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowe kluski z serem

kluski

  • 2 szklanki mąki + do podsypania
  • około 1/2- 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól

 

  • do gotowania:
  • woda
  • oliwa

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Domowe kluski z serem
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm, kroimy na paski, a te z kolei na kluski o grubości 3-4 mm.

Kluski wrzucamy na gotującą osoloną wodę z dodatkiem oliwy i gotujemy przez około 4 -5 minuty od wypłynięcia, odcedzamy i przepłukujemy zimna wodą. Kluski przekładamy do miski.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, szklimy ja do zarumienienia na maśle.

Do klusek dodajemy cebulę, wkruszamy biały wiejski ser, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Smacznego.
Domowe kluski z serem
z mąki, soli i wody zagniatamy ciasto na kluski
Domowe kluski z serem
ciasto wałkujemy, kroimy w paski a te z kolei na kluseczki
Domowe kluski z serem
kluski gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy
Domowe kluski z serem
do klusek dodajemy podsmazoną cebulkę oraz ser - doprawiamy do smaku
Domowe kluski z serem
całość mieszamy i podajemy - smacznego !