ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Sos pieczarkowy z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny sos pieczarkowy, jest prosty, szy6bki do ugotowania i podany z jajkami smakuje idealnie.

Sos pieczarkowy z jajkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos pieczarkowy z jajkami

 

  • jajka 10 sztuk "M",
  • masło 2 łyżki,
  • cebula 2 sztuki średnie,
  • cukier 1/2 łyżeczki,
  • pieczarki 50 dag,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • woda 2 szklanki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • śmietana 12% 100 gram,
  • woda 3/4 szklanki,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • koperek 1 pęczek-trochę do posypania zostawić,
  • ziemniaki 1 kg

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy z jajkami
Cebule pokrojone w kostkę w garnku na maśle zrumienić, wsypać obrane i pokrojone cienko w pół talarki pieczarki, smażyć na większym ogniu parę razy mieszając.

Następnie wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony i gotować z 3 minuty.

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęszczenia sosu, zdjąć z ognia i wsypać posiekany koperek.

Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić na połówki, podawać z sosem, ziemniakami ugotowanymi tłuczonymi posypanymi koperkiem, surówką.
Sos pieczarkowy z jajkami
Cebulę zawsze podsmażam z ciut cukrem, jest lepsza w smaku.
Sos pieczarkowy z jajkami
Pieczarki powinny być świeże, jędrne, nie zwiędłe.
Sos pieczarkowy z jajkami
Śmietanę wymieszać z wodą z mąką i dobrze rózgą wymieszać.