mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kluski kładzione łyżką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie kluski znakomicie sprawdzą się jako dodatek do zupy. Smakują także jako samodzielne danie podane z sosem czy polane masełkiem.

Kluski kładzione łyżką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski kładzione łyżką

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione łyżką
Żółtko roztrzepuje w misce z mlekiem i solą, dodaję przesianą mąkę i mieszam tak aby nie było grudek. Białko ubijam ze szczyptą soli i dodaję do masy żółtkowej z mąką. Na koniec dodaję do masy łyżkę roztopionego masła i mieszam. W garnku gotuję wodę z dodatkiem soli. Łyżkę zanurzam we wrzątku, nabieram trochę ciasta i wkładam do osolonego wrzątku. Kluski gotuję kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję do zup lub jako samodzielne danie.
Kluski kładzione łyżką
Żółtko mieszam (roztrzepuję) dokładnie z mlekiem i solę
Kluski kładzione łyżką
Z białka i szczypty soli ubijam sztywną pianę
Kluski kładzione łyżką
Do masy żółtkowej z mlekiem i mąką dodaję piankę z białka
Kluski kładzione łyżką
Dokładnie całość mieszam, po czym wykładam masę łyżką do gotującej się wody