Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przyszło mi do głowy , że warto popracować nad kluchami.

Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem

 

  • 3/4 szklanki puree ziemniaczanego
  • 3 łyżki otrąb żytnich + do podsypywania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 1 ugotowana marchewka
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem
Rozgnieść dobrze puree by nie było grudek ( można przetrzeć przez praskę do ziemniaków. Posolić 1/4 łyżeczki soli. Dodać otręby, mąkę . Wymieszać. Marchew drobno pokroić ( tak samo natkę pietruszki). Dodać marchew i natkę do masy ziemniaczanej i delikatnie wszystko wyrobić. Blat posypać otrębami . Z masy ziemniaczanej formować wałeczki jak na kopytka i kroić kluski. Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia ( na małym gazie). Wyławiać łyżka cedzakową. Podawać do mięs w sosach lub jako samodzielne danie podsmażone na odrobinie masła z zarumienioną bułka tartą lub w wersji wegetariańskiej np. na odrobinie oleju potem polane pesto i posypane orzeszkami.
Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem
Przygotować masę na kluski z puree ziemniaczanego z dodatkami
Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem
Wyrobione ciasto na kluski wałkować jak na kopytka i kroić kluski
Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem
Gotować kluski w osolonej wodzie aż wypłyną
Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem
Gotowe kluseczki podawać z sosem- masłem z bułeczką lub np pesto

Tagi:

puree