osmola72

osmola72

Kuchcik
[Przepisów: 16]

Kluski parzone w mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajny i ciekawy przepis

Kluski parzone w mleku

Składniki:

Kluski parzone w mleku

 

  • wody, 2 kopiaste łyżki stołowe mąki, 2 jajka, sól, ok. 4 szklanek mleka, odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Kluski parzone w mleku
Wodę z margaryną zagotować, wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką ogrzewać, aż mąka stanie się szklista, a ciasto będzie odstawało od boków naczynia. Mieszając ciasto lekko przestudzić, a następnie wbijać po jednym jajku i wyrabiać do dokładnego połączenia się składników. W płaskim, dość szerokim rondlu zagotować mleko. Do wrzącego kłaść łyżką małe kluski, dodać soli i odrobinę cukru do smaku. Gotować pod przykryciem przez kilka minut. Od razu wykładać kluski z niewielką ilością mleka na talerze i podawać. Potrawę można podawać na słono, posypaną drobno posiekanym zielonym koprem lub natką pietruszki. Jest również bardzo smaczna polana po wierzchu sokiem owocowym lub zmiksowanymi świeżymi owocami osłodzonymi do smaku.

Tagi:

jajko jajka