zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kluski śląskie - pyszne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedni uważają, że to kluski śląskie inni, że bez jajka to już nie śląskie. Ważne, że są pyszne i idealne do dowolnego sosu.

Kluski śląskie - pyszne

Składniki:

Kluski śląskie - pyszne

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie - pyszne
W osolonej wodzie ugotować ziemniaki, odcedzić, wystudzić i zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wyrównać ziemniaki w misce, podzielić na 4 części.

Jedną część odjąć ( można położyć na ziemniaki bo ta część będzie wykorzystana ). We wgłębienie po wyjętej części ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić gładką masę.

Za pomocą łyżki do lodów nabierać porcje masy, formować okrągłe kluski i na środku robić palcem dołek.

Gotowe kluski gotować kilka minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.

Podawać gorące z ulubionym sosem.