Sposób przygotowania:
Kluski śląskie - pyszne
W osolonej wodzie ugotować ziemniaki, odcedzić, wystudzić i zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wyrównać ziemniaki w misce, podzielić na 4 części.
Jedną część odjąć ( można położyć na ziemniaki bo ta część będzie wykorzystana ). We wgłębienie po wyjętej części ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić gładką masę.
Za pomocą łyżki do lodów nabierać porcje masy, formować okrągłe kluski i na środku robić palcem dołek.
Gotowe kluski gotować kilka minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.
Podawać gorące z ulubionym sosem.
Jedną część odjąć ( można położyć na ziemniaki bo ta część będzie wykorzystana ). We wgłębienie po wyjętej części ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić gładką masę.
Za pomocą łyżki do lodów nabierać porcje masy, formować okrągłe kluski i na środku robić palcem dołek.
Gotowe kluski gotować kilka minut od wypłynięcia w osolonej wodzie.
Podawać gorące z ulubionym sosem.
Jagodowa