BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kluski śląskie z dziurką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie z dziurką. Kluski śląskie robię dwoma sposobami do jednych dodaje jajka a do drugich zwykłą zimną wodę i tylko mąkę ziemniaczaną . Do dzisiejszych klusek dodałam również mąkę pszenną.

Kluski śląskie z dziurką

Składniki:

Kluski śląskie z dziurką

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z dziurką
Ziemniaki umyć obrać a następnie opłukać. 

Włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować.

Gotować pod przykryciem do miękkości.

Następnie odcedzić ,odparować i przecisnąć przez praskę.

Połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz jajkami szybko zarabiając ciasto.

Formować kulki , lekko je spłaszczać a w środku palcem zrobić wgłębienie czyli dziurkę. 

Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie. (do wody można dodać odrobinę oliwy lecz nie koniecznie).

Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć z wody.