Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z dziurką
Ziemniaki umyć obrać a następnie opłukać.
Włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować.
Gotować pod przykryciem do miękkości.
Następnie odcedzić ,odparować i przecisnąć przez praskę.
Połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz jajkami szybko zarabiając ciasto.
Formować kulki , lekko je spłaszczać a w środku palcem zrobić wgłębienie czyli dziurkę.
Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie. (do wody można dodać odrobinę oliwy lecz nie koniecznie).
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć z wody.
Włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować.
Gotować pod przykryciem do miękkości.
Następnie odcedzić ,odparować i przecisnąć przez praskę.
Połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz jajkami szybko zarabiając ciasto.
Formować kulki , lekko je spłaszczać a w środku palcem zrobić wgłębienie czyli dziurkę.
Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie. (do wody można dodać odrobinę oliwy lecz nie koniecznie).
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć z wody.
kasia900
BozenaMatuszczyk
U mnie bardzo lubimy kluski śląskie wiec często je robię i to na różne sposoby.;)
gusia1000