Michal Zacharzewski

Michal Zacharzewski

Starszy Kucharz
[Przepisów: 46]

Kapusta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta z grzybami - klasyczna wigilijna z kapusty kiszonej. Naprawdę prosta do zrobienia - tyle że czasochłonna.

Kapusta z grzybami

Składniki:

Kapusta z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami
1. Grzyby namoczyć, następnie zagotować. Wodę odlać i zachować, same grzyby pociąć na małe kawałeczki.

2. Odlać sok z kapusty kiszonej zachować. Kapustę lekko poszatkować, wrzucić do garnka i zalać wodą (ciut nad poziom kapusty). Dodać liść laurowy, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu godzinę. Dodać grzyby, wymieszać i dalej gotować. Jeśli woda odparuje, dolać.

3. Po kolejnej godzinie można spróbować dosmaczyć za pomocą kostki rosołowej lub zachowanego wcześniej wywaru, zachowanego soku z kapusty, ale też soli i pieprzu. I gotować, aż zacznie smakować.

4. Kapusta najlepsza jest następnego dnia.