WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Kluski śląskie dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski śląskie zrobione tradycyjnie z ziemniaków gotowanych z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Mają piękny kolor.

Kluski śląskie dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie dyniowe

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Podzielić je na 4 części, jedną część wyjąć i rozłożyć na pozostałych ziemniakach a w puste miejsce nasypać mąki ziemniaczanej tyle aby stworzyła równy poziom z ziemniakami. Dodać sól i pure z dyni i zagnieść jednolite ciasto bez grudek.

Z ciasta odrywać małe porcje i formować je w kulki a następnie w każdej kulce robić zagłębienie palcem.

Kluski wrzucić na wrzącą wodę osoloną i gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Po ugotowaniu wyłożyć na półmisek. Podawać okraszone cebulką i skwarkami lub przesmażone na maśle.

Kluski śląskie dyniowe
Dyniowe kluski śląskie w trakcie gotowania
Kluski śląskie dyniowe
Uformowane dyniowe kluseczki śląskie na stolnicy
Kluski śląskie dyniowe
Zagniecione ciasto na dyniowe kluski śląskie
Kluski śląskie dyniowe
składniki na kluski śląskie umieszczone w misce

Tagi:

danie kluski