agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Kluski śląskie mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe kluseczki mojej mamy. Najlepiej smakują z różnymi sosami i mięskami. I buraczkami oczywiście.

Kluski śląskie mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie mojej mamy

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie mojej mamy
Ziemniaki ugotować i poczekać aż ostygną. Teraz za pomocą maszynki do rozgniatania ziemniaków wszystkie ziemniaki rozdrobnić. Włożyć do miski tak żeby zajmowały 3/4 dna. Na resztę czyli 1/4 dna wysypać mąkę. Dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie formować kuleczki i palcem robić dziurkę :) Wrzucić do gotującej się wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować ok. 2-3 minuty.
Kluski śląskie mojej mamy
Ziemniaki pokroić na połówki i ugotować
Kluski śląskie mojej mamy
Kiedy ostygną przecisnąć przez maszynkę
Kluski śląskie mojej mamy
3/4 dna miski zajmują ziemniaki na 1/4 dna wysypać mąkę
Kluski śląskie mojej mamy
Zrobić ciasto i formować nasze kluseczki