Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Kluski śląskie (8)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluski śląskie według przepisu mojej mamy.

Kluski śląskie (8) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie (8)

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie (8)
Ziemniaki obrać i umyć, następnie pokroić je na kawałki, zalać wodą, osolić i ugotować do miękkości. Gdy ziemniakią są miękkie, odcedzić je i pognieść tłuczkiem, ostudzić. 1/4 ziemniaków wybrać na bok, a w powstałe zagłębienie wsypać odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej. Wyrobić masę ziamniaczaną i formować kulki robiąc w nich palcem zagłebienie. W garnku zagotować osolona wodę, gotować w niej kluski śląskie kilka minut. Podawać z sosami, gulaszami i innymi mięsami.
Kluski śląskie (8)
kluski sląskie ugotowac w osolonej wodzie kilka minut.
Kluski śląskie (8)
Z masy formowac kulki i robic w nich zagłębienie.
Kluski śląskie (8)
w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Kluski śląskie (8)
ziemniaki ugotowac do miękkości