Sposób przygotowania:
Kluski śląskie wg pioge7
KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki pozbawić mundurków. Ugotować w osolonej wodzie, przemleć przez maszynkę. Do zmielonych ziemniaków dać obie mąki, jajko i żółtko i wyrobić niezbyt twarde ciasto, dodawać jeszcze mąki jakby jeszcze potrzebowało. Robić z ciasta kółeczka i robić w nich dziurki. SOS: Do rondelka dać pół kostki margaryny. Rozpuścić. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać do rozpuszczonej margaryny. Zrumienić cebulkę. Pieczarki umyć i pokroić drobno. Dodać pokrojone pieczarki do rozpuszczonej margaryny i zrumienionej cebulki, kostkę kucharka oraz przyprawę do sosów. Smażyć aż pieczarki będą miękkie. Podlać troszkę wodą, zagotować. Połączyć mąkę z wodą, roztrzepać, i zamącić sos. Przyprawić kucharkiem. Kluski gotować ok. 7 minut w wodzie, gorące polać sosem. Podawać z mięsem i dowolną sałatką.