Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Kluski z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mak sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, ponownie zalać wrzącą wodą i pozostawić, aby napęczniał, następnie odsączyć na sicie.

Kluski z makiem

Składniki:

Kluski z makiem

 

  • 30 dag makaronu wstążki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 ¼ szklanki maku
  • pół szklanki cukru
  • 5 dag rodzynek
  • Zapach migdałowy
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Kluski z makiem
Przekręcić mak przez maszynkę o gęstym sitku, dodać cukier, parę kropli zapachu migdałowego, opłukane rodzynki. Mąkę przesiać do miski, wbić jaja, dodać sól i starannie wyrobić ciasto. Zagotować wodę z solą, kluski rzucać na gorącą wodę. Gdy kluski stracą zapach surowizny i będą miękkie, odcedzić. Przelać gorącą wodą , aby się nie skleiły. Wymieszać kluski z makiem.