SUPERPRZEPIS

Kluski z wątróbki na rosole

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Kluski z wątróbki na rosole Więcej zdjęć (5)

Pyszny dodatek do rosołu, pożywne i smaczne danie;)

Składniki:

Kluski z wątróbki na rosole

 

  • 2 l rosołu
  • 70 dag wątroby wołowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • pieprz mielony ( około łyżeczki)
  • ziarenka smaku lub sól ( wg smaku )
  • 2 łyżki grysiku
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • mąka pszenna 2-3 łyżki ( zależy od konsystencji ciasta)

 

Sposób przygotowania:

Kluski z wątróbki na rosole
Wątrobę myję, dzielę na mniejsze kawałki i mielę razem z obranymi ząbkami czosnku. Obraną cebulę dzielę na 4, i także mielę razem z wątróbką. Do zmielonej masy wbijam jajko, dodaję grysik, skrobię i przyprawy. Mieszam dokładnie, następnie dosypuję mąkę pszenną, najpierw 2 łyżki, mieszam i jeśli ciasto jest rzadkie dosypuję jeszcze łyżkę.



Na gotujący się rosół wykładam łyżką porcje masy wątróbkowej, jeśli rosół przestaje wrzeć czekam aż się ponownie zagotuje( musi wrzeć aby nakładać następne porcje) Kluseczki gotuję około 5 minut od wypłynięcia.



Gotowe wykładam na talerz i podaję. Smacznego:)
Kluski z wątróbki na rosole
Wątrobę myję, dzielę na mniejsze kawałki i mielę razem z obranymi ząbkami czosnku
Kluski z wątróbki na rosole
Do zmielonej masy wbijam jajko, dodaję grysik, skrobię i przyprawy. Mieszam dokładnie, następnie dosypuję mąkę pszenną, najpierw 2 łyżki
Kluski z wątróbki na rosole
najpierw 2 łyżki, mieszam i jeśli ciasto jest rzadkie dosypuję jeszcze łyżkę.
Kluski z wątróbki na rosole
Na gotujący się rosół wykładam łyżką porcje masy wątróbkowej, jeśli rosół przestaje wrzeć czekam aż się ponownie zagotuje( musi wrzeć aby nakładać następne porcje) Kluseczki gotuję około 5 minut od wypłynięcia.