Sposób przygotowania:
Kluski z wątróbki na rosole
Wątrobę myję, dzielę na mniejsze kawałki i mielę razem z obranymi ząbkami czosnku. Obraną cebulę dzielę na 4, i także mielę razem z wątróbką. Do zmielonej masy wbijam jajko, dodaję grysik, skrobię i przyprawy. Mieszam dokładnie, następnie dosypuję mąkę pszenną, najpierw 2 łyżki, mieszam i jeśli ciasto jest rzadkie dosypuję jeszcze łyżkę.
Na gotujący się rosół wykładam łyżką porcje masy wątróbkowej, jeśli rosół przestaje wrzeć czekam aż się ponownie zagotuje( musi wrzeć aby nakładać następne porcje) Kluseczki gotuję około 5 minut od wypłynięcia.
Gotowe wykładam na talerz i podaję. Smacznego:)
Na gotujący się rosół wykładam łyżką porcje masy wątróbkowej, jeśli rosół przestaje wrzeć czekam aż się ponownie zagotuje( musi wrzeć aby nakładać następne porcje) Kluseczki gotuję około 5 minut od wypłynięcia.
Gotowe wykładam na talerz i podaję. Smacznego:)
misia5
zbysiowa
Moniu moja, Bartek jest u nas i zjedli wszystko, następnym razem odleję Ci do słoiczka:))
zewa
zbysiowa
Polecam:)