Sposób przygotowania:
Knedel czeski z bułki
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, mąką, jajkami i szczyptą soli. Bułkę pokroić w kostkę, słoninę opłukać, posiekać i stopić. Skwarki odłożyć, a na nie wytopionym tłuszczu usmażyć grzanki z pokrojonej bułki. Rozczyn wymieszać z grzankami z bułki, tartą bułką i skwarkami. Odstawić na 30 minut. Ciasto nałożyć na folię aluminiową lub płótno, zwinąć w wałek, związać na końcach, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 45 minut. Ugotowany knedel odwinąć, pokroić na plastry i podawać do mięs. Na tłuszczu ze słoniny można przesmażyć 2 cebule i dodać do ciasta. Ciasto można przygotować bez drożdży, ubijając za to białka na sztywną pianę. Z ciasta formować okrągłe knedle i gotować je 15 minut.
Monisia13
Gorąco polecam bo PYCHOTA :)