Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Knedle z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała propozycja na słodki obiad z wykorzystaniem sezonowych owoców, jakimi są truskawki. Na pewno posmakuje dzieciom.

Knedle z truskawkami

Składniki:

Knedle z truskawkami

na ciasto

  • 200 g twarogu półtłustego(nie mielonego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 5 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

nadzienie

dodatkowo

  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

Knedle z truskawkami
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy przesianą mąkę praz jajko i żółtko. Dodajemy cukier. Zagniatamy ciasto. Wodę zagotowujemy z olejem. Ciasto kroimy na 15 części. Delikatnie wałkujemy koła. Na środku każdego układamy po jednej truskawce. Zlepiamy koło.

Przygotowane knedle wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy około 4 minut. Gotowe knedle polewamy rozpuszczonym tłuszczem. Posypujemy cukrem.