Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię świeżą rzodkiewkę, ale mój żołądek nie do końca, dlatego taka jej forma dość rzadko gości w moim menu. Po upieczeniu rzodkiewka ma bardziej łagodny smak, jest soczysta i nadal lekko chrupiąca. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi

Składniki:

Rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi

 

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 garść płatków migdałowych (solidna)

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi

Rzodkiewki:

Rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi
Można użyć dorej jakości oleju/oliwy, ale ja bardzo lubię delikatnie maślany smak.

Z rzodkiewek należy odciąć ogonki oraz ich zieloną część (nie obcinając całość będzie wyglądała efektowniej, ale mniej jadalnie), resztę umyć i rozkroić na połowę.

Rzodkiewki luźno rozsypać w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Całość obłożyć masłem (można skropić olejem), odrobinę posypać solą z pieprzem i obficie płatkami migdałowymi.

Pieczenie:

Rzodkiewki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
W trakcie pieczenia przemieszać.