Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany omlet jest mięciutki, puszysty i bardzo sycący. Delikatne ciasto chrzanowe świetnie komponuje się z białą kiełbasą!

Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą

Składniki:

Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą

Omlet o średnicy 18-20 cm:

Ponadto:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą

Kiełbasa:

Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą
Kiełbasa biała nie powinna być surowa, ale parzona.

Z kiełbaski usunąć skórkę i pokroić w plasterki.

Masa:

Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą
Masa na omlet powinna być bardzo puszysta.

Mąkę wymieszać z mlekiem, żółtkami oraz chrzanem.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i następnie ostrożnie połączyć z masą żółtkową.

Całość doprawić do smaku.

Smażenie:

Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą
Uważać przy przewracaniu placka, ponieważ jest bardzo delikatny.

Kiełbasę przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i zalać masą biszkoptową.

Omlet przykryć i smażyć do momentu ścięcia się wierzchu.

Następnie należy przewrócić go na drugą stronę.
(Ja najpierw placek przekładam na talerz i później ponownie na patelnię.)

Przewrócony omlet odrobinę dosmażyć.


Tagi:

danie omlet