Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkami
Nadzienie: Truskawki obrać z szypułek, umyć, osączyć. Wymieszać truskawki z cukrem.
Sos: Śmietanę przelać do miski, dodać cukier i ser, zmiksować.
Ciasto ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto. Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę. Knedle wrzucić dowrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty.
Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze. Podawać polane sosem śmietanowym.
Sos: Śmietanę przelać do miski, dodać cukier i ser, zmiksować.
Ciasto ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto. Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę. Knedle wrzucić dowrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty.
Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze. Podawać polane sosem śmietanowym.