Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkami według Zewy
Ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) zmielić i wrzucić je do miski. Podzielić je na 4 części i jedną część wyłożyć na bok. Do powstałego wgłębienia wsypać mąkę pszenną i trochę ziemniaczanej ( ma to być taka porcja mąk jak wyjęta część ziemniaków ) oraz wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto. Truskawki umyć, obrać szypułki i wrzucić je do miski. Dodać mąkę i cukier i obtoczyć je w tej mieszance.
Z ciasta odrywać porcje masy, lekko rozpłaszczyć. Na środek położyć truskawkę ( jeśli są małe można dać dwie ) i zlepić formując kulę aby nie było pęknięć. Gotowe knedle układać na podsypanej mąką tacy lub blacie. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Na wrzątek kłaść knedle i gotować kilka minut od wypłynięcia w zależności od wielkości knedli. Ugotowane knedle wyjmować z garnka łyżką cedzakową na talerze.
Truskawki ( oczywiście umyte i bez szypułek ) wrzucić do rozdrabniacza, dodać jogurt i cukier i wszystko zmiksować na sos. Powstałym sosem polać knedle na talerzu.
Z ciasta odrywać porcje masy, lekko rozpłaszczyć. Na środek położyć truskawkę ( jeśli są małe można dać dwie ) i zlepić formując kulę aby nie było pęknięć. Gotowe knedle układać na podsypanej mąką tacy lub blacie. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Na wrzątek kłaść knedle i gotować kilka minut od wypłynięcia w zależności od wielkości knedli. Ugotowane knedle wyjmować z garnka łyżką cedzakową na talerze.
Truskawki ( oczywiście umyte i bez szypułek ) wrzucić do rozdrabniacza, dodać jogurt i cukier i wszystko zmiksować na sos. Powstałym sosem polać knedle na talerzu.
Bernadetta
zewa
Bernadettko już wysyłam kurierem, wyczekuj knedliczków :)
zbysiowa
edytaha
A ja lubię i na szczęście mogę, chociaż może i nie powinnam :)
zewa
Ja też lubię, choć nie powinnam, hi, hi :)
zewa
Madziu to dla Ciebie będzie wersja bez cukru, może być ?
zbysiowa
Jasne, ale mąka zostanie hahaa:)) Ale jedną się poczęstuję:)
darmiona
zewa
Ups, nie ma już.
Cukiereczek13
zewa
Kasiu nie ma już, żarłoki zjadły wszystko.
cris
zewa
Jogurt śródziemnomorski w smaku podobny jest do greckiego. Jest bardzo gęsty. Produkuje go Lacpol z Kobylnicy.
mysza75
zewa
:)
Netka
msewka
zewa
Ewciu dziękuję i już edytuję. Faktycznie jajeczko uciekło :)
gusia1000