Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Śliwki węgierki umyć, osuszyć i przeciąć nożem po jednej stronie i wyciągnąć delikatnie pestki. Obrane ziemniaki opłukać, zalać wodą i ugotować. Gdy będą ugotowane, odcedzić je i dobrze ugnieść. Gdy będą jeszcze gorące dodać łyżkę masła i ponownie je zagnieść. Do przestudzonych ziemniaków dodać szczyptę soli, makę i jajko, zagnieść z podanych składników ciasto. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Z ciasta odrywać mniejsze kawałki, formować czystą dłonią kule, potem te kule spłaszczyć i nałożyć po jednej śliwce, do której trzeba wsypać po pół łyżeczki cukru. Można też z ciasta uformować gruby wałek, potem go poprzecinać jak na kopytka i z każdej częśći uformować koło, nałożyć pośliwce i zlepić by powstała kula. Na gotujacą się wodę wrzucać partiami knedle, gotować od 8 do 10 min. (w zależności od tego jak duże są knedle ). Ugotowane knedle ułożyć na tależu lub półmisku i polać roztopionym masłem by się nie posklejały. Na goracej patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło i chwilę razem posmażyć. Taką bułką polać knedle, potem posypać cukrem i cynamonem. Smacznego:)
darmiona
Netka
Miło mi, że dostarczyłam Ci trochę fajnych wspomnień:) Moja mama nie robiła takich knedli nigdy a ja wczoraj zrobiłam po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni :)
kołczu
Netka
:)