gosia79z

gosia79z

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

kokosanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo chrupka i krucha kokosanka.Moja ulubiona.

kokosanka

Składniki:

kokosanka

 

  • 2 szkl. mąki
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 5 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • pół słoika powideł śliwkowych (30-40 dag)

 

Sposób przygotowania:

kokosanka
Z mąki, 0,5 szkl cukru, margaryny, 5 żółtek i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto, rozwałkować, wyłożyć na blechę, posmarować powidłami (nie radzę dodawać dżemów, szczególnie tych z żelfixami, ponieważ rozpuszczą się jak galaretka i wsiąkną w ciasto).5 białek ubić na sztywną pianę, dodać 1 szkla cukru miksować około 2 minut, dodać wiórki i wymieszać.Wyłożyć na ciasto.Piec 50 minut w temp. 180 stopni.