slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 84]

Kokosanki (na białkach)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś polecam Wam jedne z moich ukochanych ciasteczek. Szybkie i proste w przygotowaniu kokosanki na białkach. Spróbujcie.

Kokosanki (na białkach) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosanki (na białkach)

 

  • (na blaszkę)
  • 2 białka (jajek klasy L)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kokosanki (na białkach)

Etap 1 - przygotowanie masy na kokosanki

Kokosanki (na białkach)
Przygotowanie masy na kokosanki - etap 1

W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczam na małym ogniu masło. Zdejmuję garnek z ognia i dodaję 2 szklanki wiórków kokosowych, dokładnie mieszam składniki łyżką aż do ich połączenia. W misce ubijam białka ze szczyptą soli.

Do ubitych białek stopniowo dosypuję cukier z łyżeczką budyniu (proszek), miksuję na małych obrotach. Zawartość miski dodaję do kokosowej masy, mieszam łyżką lub kuchenną rózgą do połączenia.

Etap 2 - formowanie i pieczenie ciasteczek (kokosanek)

Kokosanki (na białkach)

Z gęstej masy formuje w dłoniach niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje kokosanki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom).

Czas pieczenia: około 15-20 minut, aż kokosanki się zarumienią. Kokosanki ściągam z blaszki dopiero przestudzeniu.