Sposób przygotowania:
Kokosanki (na białkach)Etap 1 - przygotowanie masy na kokosanki

W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczam na małym ogniu masło. Zdejmuję garnek z ognia i dodaję 2 szklanki wiórków kokosowych, dokładnie mieszam składniki łyżką aż do ich połączenia. W misce ubijam białka ze szczyptą soli.
Do ubitych białek stopniowo dosypuję cukier z łyżeczką budyniu (proszek), miksuję na małych obrotach. Zawartość miski dodaję do kokosowej masy, mieszam łyżką lub kuchenną rózgą do połączenia.
Etap 2 - formowanie i pieczenie ciasteczek (kokosanek)

Z gęstej masy formuje w dłoniach niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje kokosanki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom).
Czas pieczenia: około 15-20 minut, aż kokosanki się zarumienią. Kokosanki ściągam z blaszki dopiero przestudzeniu.
lukrowanepierniczki