Sposób przygotowania:
Domowe kokosanki
Masło rozpuścić w garnuszku, wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając stopniowo wsypać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Ubite białka delikatnie wmieszać do ostudzonych wiórek kokosowych. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje masy, formując zgrabne kokosanki.
Piec w 180 st.C około 15 minut do ładnego zarumienienia.
Upieczone wyjąć i przestudzić chwilkę na blaszce, a następnie zdjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zachowują świeżość przez kilka dni. Smacznego!
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając stopniowo wsypać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Ubite białka delikatnie wmieszać do ostudzonych wiórek kokosowych. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje masy, formując zgrabne kokosanki.
Piec w 180 st.C około 15 minut do ładnego zarumienienia.
Upieczone wyjąć i przestudzić chwilkę na blaszce, a następnie zdjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zachowują świeżość przez kilka dni. Smacznego!
lukrowanepierniczki