akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Domowe kokosanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Spieczone, chrupiące na zewnątrz, miękkie, wilgotne w środku. Takie są moje ulubione kokosanki. Uwielbiam, gdy podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie kokosem.

Domowe kokosanki

Składniki:

Domowe kokosanki

 

Sposób przygotowania:

Domowe kokosanki
Masło rozpuścić w garnuszku, wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając stopniowo wsypać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

Ubite białka delikatnie wmieszać do ostudzonych wiórek kokosowych. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje masy, formując zgrabne kokosanki.

Piec w 180 st.C około 15 minut do ładnego zarumienienia.

Upieczone wyjąć i przestudzić chwilkę na blaszce, a następnie zdjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zachowują świeżość przez kilka dni. Smacznego!