Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Jajka zapiekane z parmezanem i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajka zapiekane to fajny i bardzo smaczny sposób na urozmaicenie śniadania, ja polecam te w wersji z parmezanem i szczypiorkiem - proste i smaczne

Jajka zapiekane z parmezanem i szczypiorkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka zapiekane z parmezanem i szczypiorkiem

 

  • 2 jajka
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka zapiekane z parmezanem i szczypiorkiem
Dwie kokilki (lub płaskie słoiczki) smarujemy masłem. Do każdej wlewamy śmietankę dodajemy ser( troszkę zostawiamy aby posypać jajko po upieczeniu) i szczypiorek - mieszamy. Do kokilek wbijamy po jajku, oprószamy je solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10-12 minut/ lub do momentu ścięcia się białka.

Upieczone jajka wyjmujemy z piekarnika posypujemy odrobiną parmezanu i serwujemy np. z tostowymi grzankami, smacznego :D
Jajka zapiekane z parmezanem i szczypiorkiem
Dwie kokilki (lub płaskie słoiczki) smarujemy masłem. Do każdej wlewamy śmietankę
Jajka zapiekane z parmezanem i szczypiorkiem
dodajemy ser( troszkę zostawiamy aby posypać jajko po upieczeniu) i szczypiorek - mieszamy.
Jajka zapiekane z parmezanem i szczypiorkiem
Do kokilek wbijamy po jajku, oprószamy je solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10-12 minut/ lub do momentu ścięcia się białka.

Tagi:

danie jajka