Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Filet drobiowy zapiekany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny filet drobiowy z podduszoną cebulką , marchewką i pieczarkami zapieczony z żółtym serem.

Filet drobiowy zapiekany

Składniki:

Filet drobiowy zapiekany

 

  • ok. 1,2 kg piersi drobiowych
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 40 dag pieczarek
  • 50 dag sera żółtego
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • dodatkowo:
  • sól,pieprz,przyprawa do drobiu,czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet drobiowy zapiekany

Przygotowanie jarzyn:

Filet drobiowy zapiekany
Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki

Cebulę obrać,pokroić w kostkę. marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulkę,dodać startą marchew i mieszając poddusić chwilę razem,aby marchew troszkę zmiękła.

Przygotowanie pieczarek:

Filet drobiowy zapiekany
Umyte i oczyszczone pieczarki pokroić w półplasterki

Pieczarki umyć,oczyścić . Pokroić w półplasterki. Udusić na 1 łyżce masła.

Połączyć uduszone pieczarki z marchewką uduszoną z cebulką. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Przygotowanie mięsa:

Filet drobiowy zapiekany
Fileta zapiekamy w piekarniku do momentu,aż ser się dobrze rozpuści ok. 15 min.

Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki. Filety umyć,osuszyć. Porcjować na kawałki ok. 12 dag. Każdy kawałek mięsa natrzeć do smaku przyprawami :solą,przyprawą do drobiu i czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu podsmażyć kotlety z obu stron po ok. 2-3 min. z każdej strony.

Podsmażone mięso ułożyć w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Na każdą porcję mięsa nakładać po 2 łyżki uduszonej jarzynki z pieczarkami. Posypać serem żółtym. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach,do momentu,aż ser się dobrze roztopi.

Podawać gorące mięso z zapiekanymi ziemniakami i dowolną surówką.


Tagi:

danie mięso