Sposób przygotowania:
Filet drobiowy zapiekanyPrzygotowanie jarzyn:
Cebulę obrać,pokroić w kostkę. marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulkę,dodać startą marchew i mieszając poddusić chwilę razem,aby marchew troszkę zmiękła.
Przygotowanie pieczarek:
Pieczarki umyć,oczyścić . Pokroić w półplasterki. Udusić na 1 łyżce masła.
Połączyć uduszone pieczarki z marchewką uduszoną z cebulką. Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Przygotowanie mięsa:
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki. Filety umyć,osuszyć. Porcjować na kawałki ok. 12 dag. Każdy kawałek mięsa natrzeć do smaku przyprawami :solą,przyprawą do drobiu i czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu podsmażyć kotlety z obu stron po ok. 2-3 min. z każdej strony.
Podsmażone mięso ułożyć w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Na każdą porcję mięsa nakładać po 2 łyżki uduszonej jarzynki z pieczarkami. Posypać serem żółtym. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach,do momentu,aż ser się dobrze roztopi.
Podawać gorące mięso z zapiekanymi ziemniakami i dowolną surówką.