Sposób przygotowania:
Domowe kokosanki
Do garnka dajemy masło, mleko kokosowe oraz cukier.Całość podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Gdy to nastąpi do masy dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy, by oblepiły się one maślaną masą. Tak przygotowany kokos odstawiamy do ostudzenia. Ja przełożyłam masę do szklanej miski.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli oraz partiami dosypywaną mąką ziemniaczaną. Ubitą pianę dodajemy do ostudzonej masy kokosowej. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Gotową masę za pomocą łyżeczki nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kokosanki pieczemy w temp. 180 st przez około 15-20 minut.
Upieczone kokosanki powinny być zrumienione z wierzchu i miękkie w środku. Po ostudzeniu nieco stwardnieją.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli oraz partiami dosypywaną mąką ziemniaczaną. Ubitą pianę dodajemy do ostudzonej masy kokosowej. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Gotową masę za pomocą łyżeczki nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kokosanki pieczemy w temp. 180 st przez około 15-20 minut.
Upieczone kokosanki powinny być zrumienione z wierzchu i miękkie w środku. Po ostudzeniu nieco stwardnieją.
Nina W.
misia5
ajrinwu
misia5
Dziękuję :)