misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Domowe kokosanki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne bardzo kokosowe ciasteczka. Doskonały sposób na wykorzystanie białek. Lubią je i dzieci i dorośli.

Domowe kokosanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe kokosanki

 

  • 120 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego (można użyć zwykłego)
  • 60 ml mleka kokosowego w temp. pokojowej
  • 500 g wiórków kokosowych
  • 6 białek ze jajek średniej wielkości
  • 1 szczypta soli
  • 80 g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Domowe kokosanki
Do garnka dajemy masło, mleko kokosowe oraz cukier.Całość podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Gdy to nastąpi do masy dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy, by oblepiły się one maślaną masą. Tak przygotowany kokos odstawiamy do ostudzenia. Ja przełożyłam masę do szklanej miski.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli oraz partiami dosypywaną mąką ziemniaczaną. Ubitą pianę dodajemy do ostudzonej masy kokosowej. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Gotową masę za pomocą łyżeczki nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kokosanki pieczemy w temp. 180 st przez około 15-20 minut.

Upieczone kokosanki powinny być zrumienione z wierzchu i miękkie w środku. Po ostudzeniu nieco stwardnieją.
Domowe kokosanki
Masło cukier trzcinowy oraz mleko kokosowe podgrzewamy
Domowe kokosanki
Do rozpuszczonego masła z dodatkami dodajemy kokos i dokładnie wszystko mieszamy po czym odstawiamy do ostygnięcia
Domowe kokosanki
Do ostudzonej masy kokosowej dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek z dodatkiem soli i mąki ziemniaczanej
Domowe kokosanki
Gotową masę za pomocą łyżeczki nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.