Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kokosanki z kardamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka do kawki, czy herbatki idealne na zimową chandrę.

Kokosanki z kardamonem

Składniki:

Kokosanki z kardamonem

 

  • 400 g wiórek kokosowych
  • 4 jaja
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Kokosanki z kardamonem

Ubijanie białek

Kokosanki z kardamonem
Białka do ciasteczek ubite na sztywną pianę

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej.

Przygotowanie masy

Kokosanki z kardamonem
Gotowa masa na waniliowe kokosanki z kardamonem

Dodać żółtka, cukier, puder, cukier z prawdziwą wanilią i kardamon.

Zmiksować przez chwilę aby masa była jednolita. Dosypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.

Formowanie ciasteczek

Kokosanki z kardamonem
Uformowane kokosanki przed włożeniem do piekarnika

Z masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (należy mocno je ścisnąć, żeby się dokładnie skleiły). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 15-17 minut (aż się zrumienią) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.