Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kokosanki z marmoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kokosanki z marmoladą- ciasteczka są szybkie i łatwe do przygotowania. To idealny deser dla całej rodziny.

Kokosanki z marmoladą

Składniki:

Kokosanki z marmoladą

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki z marmoladą

Przygotowanie masy kokosowej

Kokosanki z marmoladą
Masło rozpuszczam z cukrem i mlekiem. Dodaję kokos. Mieszam.

Masło przekładam do garnka i rozpuszczam. Dodaję cukier oraz mleko. Mieszam. Wsypuję wiórki kokosowe. Mieszam, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę odstawiam do przestudzenia.

Ubijanie piany

Kokosanki z marmoladą
Białka ubijam na sztywno z mąką ziemniaczaną. Dodaję masę kokosową i mieszam.

Białka razem z solą ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję mąkę ziemniaczaną. Na końcu do piany dodaję masę kokosową. Delikatnie całość mieszam łyżką.

Formowanie ciastek

Kokosanki z marmoladą
Z masy formuję ciasteczka. Na środek nakładam porcję marmolady.

Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam. Na środku ciasteczek robię mały otworek. Wgłębienie wypełniam marmoladą. Ciasteczka piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.