dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Kokosanki z białek

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Małe kokosowe ciasteczka na szybki deser. Do ich wykorzystania użyłam zamrożonych białek, które pozostają np. z przygotowania pączków.

Kokosanki z białek

Składniki:

Kokosanki z białek

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki z białek
Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy mleko, mieszamy i ściągamy garnuszek z palnika.

Do masła z cukrem wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę i miksujemy z mąką.

Pianę z białek dodajemy do wiórek kokosowych i delikatnie mieszamy.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy małe porcje masy w niedużych odstępach od siebie.

Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :)