Smakołyki Alergika

Smakołyki Alergika

Kucharz
[Przepisów: 6]

Kokosella bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne, wegańskie smarowidełko, nie tylko do kanapek. Kokosella może też spełniać rolę np.: farszu do tarty, tartaletek czy markiz, wypełnienia rolad, a nawet kremu do tortów.

Kokosella bez cukru

Składniki:

Kokosella bez cukru

 

  • 100 g bezmlecznej margaryny lub klarowanego masła
  • 100 g prażonych wiórków kokosowych
  • 50 g syropu z agawy
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego
  • ok. 150 g dozwolonego "mleka" w proszku (np. roślinnego lub mieszanki mlekozastępczej)
  • opcjonalnie: łyżka likieru kokosowego

Sposób przygotowania:

Kokosella bez cukru
Margarynę rozpuścić w rondelku. Jeśli w kremie mają być całe wiórki kokosowe, to do margaryny dodać syrop, mleko kokosowe, mleko w proszku oraz likier i wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodać wiórki i wymieszać. Jeśli masa ma być gładka - wszystkie składniki zmiksować na raz. Jeśli zachodzi potrzeba, dodać mleka kokosowego lub w proszku, by uzyskać pożądaną konsystencję. Masę przełożyć do wyprażonego słoiczka i przechowywać w lodówce.