zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Owsiano-kokosowe batoniki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zdrowe ciasteczko/batoniki o bardzo intensywnym aromacie kokosowym, bez białego cukru

Owsiano-kokosowe batoniki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Owsiano-kokosowe batoniki

 

  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego (może być inny "słodzik")
  • 3 łyżki masła kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu (lub np. syrop z agawy)
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki rodzynek (moje były duże i lekko je posiekałam)
  • 1/2 startego jabłka
  • 1 mały dojrzały banan

Sposób przygotowania:

Owsiano-kokosowe batoniki
Łączymy sypkie składniki: mąki, sól, płatki, wiórki kokosowe, cukier kokosowy, rodzynki. W drugim naczyniu miksujemy masło, jajko, zmiażdżonego banana, dodajemy miód i starte jabłko. Łączymy zawartość obu naczyń, masa będzie lekko lepka. Formę kwadratową lub prostokąrną (moja była 24x28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem. Układamy owsianą masę i wyrównujemy lekko dociskając. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, brzego mają się lekko zezłocić. Studzimy w formie, kroimy kształt jaki nam odpowiada.
Owsiano-kokosowe batoniki
Masę układamy w formie wyłożonej papierem i dociskami do dna