Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Kokosowa kukułka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Idealny świąteczny likier o smaku kukułek.

Kokosowa kukułka

Składniki:

Kokosowa kukułka

 

  • 80dkg- cukierki kukułki,
  • 1 puszka- mleko kokosowe,
  • 0,5 l- wódka czysta

Sposób przygotowania:

Kokosowa kukułka
Cukierki obrać z papierków i zmiksować na pył- najlepiej skorzystać z urządzenia typu Thermomiks. Jeśli cukierki będą w grubszych kawałkach likier będzie musiał stać tydzień, dwa dłużej. Do rozdrobnionych cukierków dodać mleko kokosowe i ponownie zmiksować. Na koniec powstała masę wymieszać z alkoholem i rozlać do butelek. Odstawić na trzy, cztery dni w chłodne ciemne miejsce. Codziennie potrząsać( lepiej nawet dwa lub trzy razy dziennie), aby się nie rozwarstwiał. Trunek godny polecenia- kremowy, delikatny, słodki o wyrazistym smaku... w sam raz do świętowania.