ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Kokosowa nutella

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Może powinno to się nazywać kokosowy krem kanapkowy, ale moje dzieci po spróbowaniu od razu krzyknęły ooo kokosowa nutella...

Kokosowa nutella Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokosowa nutella

 

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • 1 szkl mleka w proszku
  • kilka kropel zapachu waniliowego
  • cukier do smaku
  • ok 75 g masła lub margaryny

 

Sposób przygotowania:

Kokosowa nutella
Opakowanie wiórek kokosowych wsypujemy do blendera i miksujemy. Należy pamiętać, aby robić często przerwy bo można spalić blender. Optymalnym rezultatem będzie otrzymanie tłustej masy lub konsystencji mokrego piasku. Następnie wlewamy szklankę gorącego mleka i znów miksujemy w blenderze kilka min. Przelewamy wszystko do garnka, dodajemy pół szkl mleka doprowadzamy do wrzenia i mieszając cały czas gotujemy. Trwa to ok 2-3 minuty. Dodajemy cukru do smaku, kilka kropel zapachu waniliowego. Mieszamy i wkładamy masło/margarynę, mieszając do rozpuszczenia. Dodajemy partiami mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Będą robić nam się grudki, ale da się je rozetrzeć. Dlatego po chwili mieszania ręcznego od razu potraktowałam to blenderem. Kiedy wystygnie, przekładamy do pojemnika docelowego i wkładamy do lodówki. Smacznego.
Kokosowa nutella
Na moje oko wafle, czy ciastka przełożone tym kremem muszą smakowac wybornie.
Kokosowa nutella
Etap 2