goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Kokosowe curry z ryby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty przepis na szybkie curry gdy nachodzi nas smak na coś egzotycznego ;)

Kokosowe curry z ryby Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kokosowe curry z ryby

 

  • 700 g białej ryby ( u mniej tilapia)
  • 200g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe curry z ryby
Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na duże kawałki i zamarynować w sosie rybnym i soku z cytryny. Odstawić na 30 minut.Rozgrzać w woku lub dużym garnku łyżkę oleju, wrzucić rozdrobniony czosnek i imbir oraz pokrojona cebule, przesmażyć i dodać pastę curry. Chwilkę podgrzewać i dodać rybę, smażyć 5 min i dodać mleczko kokosowe, oraz pędy bambusa gotować na wolnym ogniu 10-15 minut. Podawać z ryżem. ( Potrawy się już nie przyprawia, ponieważ pasta curry nadaje jej cały smak)
Kokosowe curry z ryby
Etap dodawania mleczka kokosowego do ryby
Kokosowe curry z ryby
Etap dodawania pedów bambusa do potrawyy
Kokosowe curry z ryby
Gotowanie potrawy az smaki sie przegryzą

Tagi:

ryż ryba ryby sosy