kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Kokosowe parfait z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

raj na ziemi, tyle mogę napisać :p koniecznie wypróbujcie w domowym zaciszu,smak was zaskoczy i rozkocha w połączeniu kokosu i malin

Kokosowe parfait z malinami

Składniki:

Kokosowe parfait z malinami

 

  • krem kokosowy:

 

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych

 

 

  • ponadto:

 

  • 7-8 herbatników kokosowych
  • 100 g malin
  • 50 g płatków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kokosowe parfait z malinami
Wykonanie deseru jest bardzo proste. Najpierw przyrządź budyń.Mleko kokosowe rozcieńcz 50 ml wody, połowę wlej do rondla i doprowadź do wrzenia. W reszcie mleka rozprowadź proszek budyniowy, wlej do wrzącego mleka i zagotuj do zgęstnienia. Wsyp wiórki kokosowe i całość odstaw do wystygnięcia. Maliny opłucz, część odłóż do dekoracji resztę rozgnieć widelcem w miseczce. Musem malinowym napełnij dna 5 pucharków. Ciasteczka kokosowe rozdrobnij na okruchy w foliowej torebce lub malakserze. Płatki migdałowe zrumień na suchej gorącej patelni. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, do ubitej śmietanki dodaj partiami budyń kokosowy,dokładnie utrzyj. Część kremu wyłóż na mus malinowy, następnie posyp okruchami z ciastek, kolejna warstwa deseru to krem. Wierzch udekoruj malinami i płatkami migdałów. Przed podaniem koniecznie mocno schłodź w lodówce