Sposób przygotowania:
Parfait z papai
Miąższ z papai pokroić , zblędować ze szklanką soku lub papają w puszce z syropem i sokiem z limonki. Wlać do garnka i zredukować co najmniej o 2/3 objętości. Wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem , ekstraktem waniliowym i mąką. ! śmietankę wlać do garnka i podgrzać , ale nie zagotować. Dodać ubite żółtka, wymieszać i gotować na małym ogniu około 5 min. Wystudzić. Drugą śmietankę ubić na sztywno , czekoladę rozpuścić. Połączyć śmietankę z czekoladą , dodać 2/3 sosu waniliowego i wystudzony sos z papai. Wymieszać dokładnie. To formy wyłożonej folią spożywczą przełożyć masę i włożyć do zamrażarki na co najmniej 2h. Pozostały sos waniliowy połączyć z łyżką sosu malinowego , jeśli jest blady kolor dodać barwnik aby nie rozcieńczyć za bardzo sosu. Podawać z płatkami migdałów.
kołczu