Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Parfait z papai

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Parfait z papai z białą czekoladą , podany z angielskim sosem waniliowo - malinowym z płatkami migdałów.

Parfait z papai Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Parfait z papai

 

  • 2x 250 ml śmietanki 30%
  • ekstrakt waniliowy
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

 

 

 

  • gęsty sok malinowy

 

  • opcjonalnie barwnik czerwony

Sposób przygotowania:

Parfait z papai
Miąższ z papai pokroić , zblędować ze szklanką soku lub papają w puszce z syropem i sokiem z limonki. Wlać do garnka i zredukować co najmniej o 2/3 objętości. Wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem , ekstraktem waniliowym i mąką. ! śmietankę wlać do garnka i podgrzać , ale nie zagotować. Dodać ubite żółtka, wymieszać i gotować na małym ogniu około 5 min. Wystudzić. Drugą śmietankę ubić na sztywno , czekoladę rozpuścić. Połączyć śmietankę z czekoladą , dodać 2/3 sosu waniliowego i wystudzony sos z papai. Wymieszać dokładnie. To formy wyłożonej folią spożywczą przełożyć masę i włożyć do zamrażarki na co najmniej 2h. Pozostały sos waniliowy połączyć z łyżką sosu malinowego , jeśli jest blady kolor dodać barwnik aby nie rozcieńczyć za bardzo sosu. Podawać z płatkami migdałów. 
Parfait z papai
Miąższ z papai pokroić , zblędować ze szklanką soku lub papają w puszce z syropem i sokiem z limonki. Wlać do garnka i zredukować co najmniej o 2/3 objętości.
Parfait z papai
Żółtka utrzeć z cukrem , ekstraktem waniliowym i mąką. ! śmietankę wlać do garnka i podgrzać , ale nie zagotować. Dodać ubite żółtka, wymieszać i gotować na małym ogniu około 5 min.
Parfait z papai
To formy wyłożonej folią spożywczą przełożyć masę i włożyć do zamrażarki na co najmniej 2h.

Tagi:

czekolada