WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1998]

Kokosowy biszkopt z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, pachnący, mięciutki i wilgotny biszkopt kokosowy z samych białek. Idealny jako baza do tirtu lub samodzielne ciasto.

Kokosowy biszkopt z białek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowy biszkopt z białek

 

  • 1,5 szklanki białek
  • 1 szklanka cukru
  • 45g cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 125g masła
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kokosowy biszkopt z białek

ETAP 1:

Masło roztopić i przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dalej miksując dosypywać cukier zwykły i waniliowy i miksować do jego rozpuszczenia.

Do piany dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszać. Dolać powoli masło i olejek waniliowy i wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy 22 lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 40minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić. Przekroić na blaty i posmarować dowolnym kremem, lub podawać jako samodzielne ciasto.

Kokosowy biszkopt z białek
Biszkopt kokosowy po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Kokosowy biszkopt z białek
Ciasto na biszkopt przełożone do tortownicy
Kokosowy biszkopt z białek
Mąka z proszkiem przesiana do piany z białek
Kokosowy biszkopt z białek
Wiórki kokosowe dodane do ubitej z cukrem piany z białek