WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2130]

Ciasto cukiniowe z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z zielonej cukinii, z dodatkiem drylowanych wiśni. Pyszne, bardzo wilgotne, mięciutkie i puszyste.

Ciasto cukiniowe z wiśniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto cukiniowe z wiśniami

 

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 olejek waniliowy
  • 2 szklanki startej na tarce cukinii
  • Wiśnie drylowane
  • Szczypta soli
  • Mąka do obtoczenia wiśni
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto cukiniowe z wiśniami

ETAP 1:

Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne, a resztę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić i pozostawić na sitku kilkanaście minut.

Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Dodać olej i olejek waniliowy i zmiksować do połączenia. Dodać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać. Dodać cukinię odciśniętą z soku. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtoczyć w mące i poutykać w ciasto.

Ciasto piec do suchego patyczka, ok. godzinę w 170 stopniach. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Ciasto cukiniowe z wiśniami
Ciasto cukiniowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto cukiniowe z wiśniami
Drylowane wiśnie obtoczone w mace i poutykane w ciasto
Ciasto cukiniowe z wiśniami
Wymieszane z cukinią ciasto przełożone do formy
Ciasto cukiniowe z wiśniami
Starta i odcisnieta cukinia dodana do ciasta
Ciasto cukiniowe z wiśniami
Mąka z proszkiem do pieczenia dodane do ubitych jajek